top of page

Meest voorkomende behandelingen:

Migraine, De Ziekte van Parkinson, Fibromyalgie, Multiple Sclerose, Stress, Burn-Out, Depressie, ...

Maar ook Artrose, Artritis, Reuma, Jicht, Spijsverteringsroblemen, Ademhalingsproblemen, Rugpijn, Hypertensie, Vermoeidheid, Angsten en trauma's, Emotioneel onevenwichtigheid,

Anker Migraine

MIGRAINE

Migraine is een bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd, die erger wordt bij de minste inspanning. Vaak gaat ze gepaard met misselijkheid, soms met braken. Fel licht en lawaai worden slecht verdragen. Sommige personen voelen tintelingen aan één lichaamskant. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar verdwijnt meestal binnen één dag. Sommige patiënten hebben slechts af en toe een migraine-aanval. Anderen hebben er regelmatig last van.

Het verloop van migraine telt 4 stadia (deze doen zich echter niet altijd voor bij alle migraine-patiënten) :

1) 2 tot 48 uren voor de hoofdpijn aanval:  vermoeidheid, geeuwen, humeur schommelingen en hevige eetlust.

2) Vlak vóór ( een halfuur tot een uur voor de hoofdpijn):

gezichtsstoornissen (sterretjes, flikkeringen, flitsen) of tintelingen aan één lichaamskant.

3) De aanval zelf: De matige tot ernstige, bonzende hoofdpijn gaat vaak samen met misselijkheid en soms met braken. Bij de minste inspanning verergert ze. Fel licht en lawaai worden slecht verdragen. Zij verplichten je ertoe om je terug te trekken in een rustige en donkere omgeving.

4) Na de aanval: je bent mogelijk moe of slechtgehumeurd. Je kan nog 1 tot 2 dagen last hebben van een verminderde eetlust, spierpijn of van een vage hoofdpijn.

Wat kan Shiatsu doen bij Migraine?

Shiatsu sessies zijn  effectief gebleken bij de behandeling van migrainesymptomen en het herstellen van de balans in het lichaam door pijn, ontstekingen en gespannen nekspieren te verminderen. Het helpt ook om ontspanning te bevorderen en het serotonineniveau in de hersenen te reguleren.

Op basis van het bestaande bewijs zou Shiatsu een optie moeten zijn voor de eerstelijnsbehandeling van migraine, als aanvulling op andere niet-farmacologische behandelingsopties. Het is minstens zo effectief als profylactische medicamenteuze therapie, heeft langduriger effecten, is veilig, lijkt kosteneffectief en vermindert de medicijninname met mogelijk ernstige ongewenste effecten.

DE ZIEKTE VAN PARKINSON

Bij de ziekte van Parkinson verdwijnen de zenuwcellen waardoor er te weinig dopamine wordt aangemaakt. Dopamine is een boodschapstof die nodig is om spieren in beweging te zetten. Naast dopamine zijn er nog andere boodschapstoffen. Bij een tekort aan dopamine raakt het evenwicht tussen de verschillende boodschapstoffen verstoord.

In Nederland hebben zo'n 40.000 mensen de ziekte van Parkinson. Het is een ziekte die voornamelijk op latere leeftijd ontstaat, en in 1 op de 40 gevallen voor het veertigste levensjaar.

Het is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen en uitbreiden. Het aantal klachten, soort klachten en het verloop van de ziekte, verschillen per persoon. Op den duur kunnen matige tot ernstige functiebeperkingen ontstaan.
 

Oorzaak van Parkinson

De oorzaak van het afsterven van de zenuwcellen en de verminderde dopamineproductie is onbekend. Hoewel de ziekte in sommige families vaker voorkomt, is de rol van erfelijke factoren nog niet precies bekend.

Soms ontstaan er Parkinson-achtige verschijnselen door oorzaken van buitenaf. Bijvoorbeeld door medicijnen die de werking van dopamine in de hersenen verstoren of remmen. Bij sommige medicijnen die nodig zijn om psychische klachten te behandelen, antipsychotica, kan er stijfheid en traagheid optreden.

Wat kan Shiatsu betekenen voor iemand met de ziekte van Parkinson?

Anekdotisch bewijs suggereert dat Shiatsu sommige Parkinson-symptomen kan verbeteren, waaronder tremor, loopproblemen, stijfheid en pijn. Shiatsu kan tevens helpen bij niet-motorische symptomen zoals slaapproblemen en angst.

Veel mensen vinden dat een Shiatsu sessie het energieniveau verhoogt, ontspanning teweegbrengt, de eetlust, het humeur en de slaap verbetert, evenals een algeheel gevoel van welzijn. Er zijn ook aanwijzingen dat Shiatsu het stressniveau vermindert door het vrijkomen van endorfine.

Een Shiatsu sessie kan een ideaal moment zijn om tot rust te komen en te ontspannen.

De effectiviteit van Shiatsu bij het verlichten van pijn is overtuigend aangetoond en wordt nu wereldwijd erkend.

Parkison

FIBROMYALGIE

Fibromyalgie is een aandoening waarbij u last heeft van chronische pijn. U zult de pijn vooral voelen in uw spieren en bindweefsel.

 

Symptomen:

* Pijn : Pijn in uw rug, nek of schouders, of in uw borstbeen, aan de zijkant van uw heupen of aan de binnenkant van uw knie. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn.

* Krachtverlies van uw spieren : Daardoor kunt u meer moeite hebben met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan.

* Stijfheid: Ochtendstijfheid in uw hele lichaam. Stijfheid nadat u lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan.

* Slaapproblemen: Niet goed inslapen door te liggen piekeren. Of wel slapen maar dikwijls wakker worden door de pijn.

* Stemmingsklachten door de pijn en de vermoeidheid. U kunt bijvoorbeeld angstig worden of depressief. U kunt ook last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite hebben om beslissingen te nemen.

* Een zwaar gevoel in armen of benen

Wat kan Shiatsu doen bij Fibromyalgie?

Studies tonen aan dat Shiatsu al na één maand gunstige resultaten heeft met betrekking tot de kwaliteit van leven, het aantal gevoelige punten, pijn, vermoeidheid en depressie en dat er ook een aanzienlijke verbeteringen in de slaapkwaliteit.

Te verwachten is dat er een significante afname van de pijnintensiteit met tussenpozen van één en twee maanden komt.

Na één maand is het duidelijk dat vermoeidheid en angst verbeterden en dat er na acht maanden er een klinisch significante vermindering van neuropathische pijn en gevoelige punten is.

De Shiatsu behandelingen voor chronische pijnen zorgen ervoor dat tussen zes en twaalf maanden na de behandeling er een verbeterd functioneren ontstaat.

Uit onderzoek blijkt dat Shiatsu sessies de hoogste tevredenheid oplevert vergeleken met fysiotherapie, psychotherapie, dieet, lichaamsbeweging en farmacologische behandelingen.

Anker Fibromyalgie

MULTIPLE SCLEROSE (MS)

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij meerdere litteken haarden in de hersenen en in het ruggenmerg zitten met als gevolg van herhaalde en langdurige ontstekingen.

Multiple sclerose wordt gekenmerkt door een variëteit aan symptomen, omdat de ontstekingen in het zenuwstelsel op verschillende plaatsen kunnen plaatsvinden.

 

Symptomen:

* Oogklachten(bv. wazig zicht in een of beide ogen, oogbewegingsbeperkingen, dubbel zien)

* Krachtverlies in de ledematen

* Spierspasmen van één of meer ledematen

* Evenwichts- en coördinatiemoeilijkheden

* Gevoelsstoornissen zoals tintelingen, branderigheid of verminderde gevoeligheid

* Blaas- en darmproblemen

* Impotentie

* Duizeligheid en misselijkheid

* Spraakstoornissen (door verlamming van de stembanden)

* Slikstoornissen

* Problemen met concentratie, geheugen, informatie verwerken

* Vermoeidheid

* Algemene pijn

Wat kan Shiatsu doen bij MS?

Shiatsu sessies werken bevorderend bij vermoeidheid, pijn, humeur en de algehele kwaliteit van het leven. Het bied verlichting voor sommige MS-gerelateerde

symptomen, waaronder pijn, spasticiteit, gevoelloosheid en tintelingen, blaasproblemen en depressie.

Anker MS

STRESS

 

Stress ervaart men wanneer er een onevenwicht is tussen draagkracht en draaglast.

Onder draaglast verstaan we alles wat het iemand op dit moment in zijn of haar leven moeilijk maakt (bv. een conflict op het werk, chronisch zieke partner, niet assertief kunnen reageren in bepaalde situaties,…).

Onder draagkracht verstaan we alles wat iemand de nodige energie geeft in zijn of haar leven (bv. goede relatie met je kinderen, fijne hobby’s, goed gevoel voor humor,…).

 

Er zijn twee redenen die ervoor kunnen zorgen dat er geen evenwicht is:

 

Situatie waarin de draagkracht te klein wordt in verhouding met de draaglast.

Heel veel mensen staan bijvoorbeeld onder zware druk. Ze proberen te voldoen aan heel wat eisen: zowel privé, maatschappelijk als professioneel. Doordat ze zo hard proberen te voldoen aan die eisen, hebben ze weinig of geen controle meer over hun leven en over wat ze nu eigenlijk zelf graag zouden willen. Tijd om te ontspannen of te genieten hebben ze niet meer. Vaak leidt die constante druk tot een ongezonde leefstijl (weinig slaap, weinig beweging, weinig gezonde voeding, weinig sociaal contact,…). Deze ongezonde leefstijl zorgt voor bijkomende klachten. Iemand kan ook stress ervaren wanneer hij geconfronteerd wordt met een emotionele gebeurtenis (bijvoorbeeld: ontslag, financieel probleem, afwijzing, langdurig zieke partner,…). Dat zorgt er ook voor dat de draaglast te groot wordt in vergelijking met de draagkracht.

 

De draagkracht kan ook te groot worden in verhouding met de draaglast.

Wanneer iemand bijvoorbeeld vindt dat zijn leven niet verloopt zoals hij het wenst: hij heeft bijvoorbeeld geen uitdagende job, hij leidt een te eentonig leven,… dan kan het gebeuren dat deze persoon stress heeft. Hij heeft veel kracht, maar hij kan er te weinig mee doen.

Wat kan Shiatsu doen bij Stress?

Shiatsu heeft tot doel de energiebalans van het lichaam te herstellen; iets waar iedereen met een burn-out aan moet werken. Het centrale zenuwstelsel is overweldigd en moet opnieuw in evenwicht worden gebracht. Gebrek aan energie is het grootste probleem bij burn-out, daarom zal een shiatsu therapeut een behandeling starten die in eerste instantie gericht is op het herstellen van de energiebalans.

Stress is een van de gemakkelijkste dingen waarmee Shiatsu kan helpen. Het komt allemaal neer op het zenuwstelsel. Er zijn twee belangrijke takken van het zenuwstelsel; het sympathische zenuwstelsel (onze vlucht- of vechtreactie) en het parasympathische zenuwstelsel (onze rust-, spijsverterings- en kalme toestand). Onze lichamen functioneren het beste als we meer tijd in onze parasympathische staat hebben, met kleine uitbarstingen van onze sympathische/vecht- of vluchtstaat. In onze moderne wereld, waar we met zoveel stressfactoren moeten omgaan, is deze situatie voor de meesten van ons echter omgekeerd en brengen we het grootste deel van onze tijd door in onze vecht- of vluchttoestand en minder in onze parasympathische toestand.

Shiatsu sessies kunnen geweldig zijn in situaties als deze, want elke keer dat we een behandeling geven, helpen we het lichaam om de omschakeling te maken naar de parasympathische rust-, verterings- en kalme toestand. Er zijn specifieke punten waar we gebruik van kunnen maken die het zenuwstelsel heel direct kalmeren en ons lichaam een ​​pauze van stress geven.

Shiatsu kan geweldig zijn voor het verbeteren van de slaap, omdat het kan helpen het lichaam te trainen om gemakkelijker toegang te krijgen tot het parasympathische zenuwstelsel, zodat een rustiger slaap mogelijk is.

Anker Stress

BURN-OUT

 

Burn-out is in de meeste gevallen het eindstadium van een jarenlange overbelasting op het werk. Vaak gaat het bij burn-out om mensen die jarenlang hun hart en ziel in hun werk hebben gelegd en uiteindelijk tot de conclusie zijn gekomen dat ze er te weinig voor terug krijgen. Ze hebben het gevoel niet beloond te worden voor al de gedane inspanningen. Door die conclusie en door dat gevoel zakt hun motivatie om nog te werken volledig weg. Men is opgebrand, uitgeblust, uitgeput en, leeg. Een burn-out door het werk wil niet zeggen dat iemand het werk niet goed doet of dat die persoon onbekwaam is. Dikwijls zijn de mensen met een burn-out juist zeer goede werkkrachten. Vaak gaat het om plichtsbewuste mensen die altijd zeer gemotiveerd en gedreven waren en voor zichzelf en de anderen de lat altijd zeer hoog hebben gelegd.

 

Symptomen:

* Emotioneel en lichamelijk uitgeput

* Afnemend engagement en motivatie

* Cynisch en/of afstandelijk

* Niet meer gemotiveerd of geëngageerd

* Nemen afstand van het werk of van hun klanten, patiënten, cliënten, enz.

* Hebben het gevoel dat ze professioneel falen.

* Hebben minstens twee lichamelijke klachten : vermoeidheid, spierpijn, nekpijn, rugpijn

Wat kan Shiatsu doen bij een Burn-Out?

Shiatsu heeft tot doel de energiebalans van het lichaam te herstellen; iets waar iedereen met een burn-out aan moet werken. Het centrale zenuwstelsel is overweldigd en moet opnieuw in evenwicht worden gebracht. Gebrek aan energie is het grootste probleem bij burn-out, daarom zal een shiatsu therapeut een behandeling starten die in eerste instantie gericht is op het herstellen van de energiebalans.

Stress is een van de gemakkelijkste dingen waarmee Shiatsu kan helpen. Het komt allemaal neer op het zenuwstelsel. Er zijn twee belangrijke takken van het zenuwstelsel; het sympathische zenuwstelsel (onze vlucht- of vechtreactie) en het parasympathische zenuwstelsel (onze rust-, spijsverterings- en kalme toestand). Onze lichamen functioneren het beste als we meer tijd in onze parasympathische staat hebben, met kleine uitbarstingen van onze sympathische/vecht- of vluchtstaat. In onze moderne wereld, waar we met zoveel stressfactoren moeten omgaan, is deze situatie voor de meesten van ons echter omgekeerd en brengen we het grootste deel van onze tijd door in onze vecht- of vluchttoestand en minder in onze parasympathische toestand.

Shiatsu sessies kunnen geweldig zijn in situaties als deze, want elke keer dat we een behandeling geven, helpen we het lichaam om de omschakeling te maken naar de parasympathische rust-, verterings- en kalme toestand. Er zijn specifieke punten waar we gebruik van kunnen maken die het zenuwstelsel heel direct kalmeren en ons lichaam een ​​pauze van stress geven.

Shiatsu kan geweldig zijn voor het verbeteren van de slaap, omdat het kan helpen het lichaam te trainen om gemakkelijker toegang te krijgen tot het parasympathische zenuwstelsel, zodat een rustiger slaap mogelijk is.

Anker Burn-Out

DEPRESSIE

 

Een depressie is de ziel die ziek is. Wanneer iemand zegt dat hij een periode van verschillende weken en/of maanden nergens nog zin in heeft en dat de treurige gevoelens en het gevoel van leegheid blijven duren, dan lijdt deze persoon waarschijnlijk aan een depressie. Niets interesseert hem nog. Hij denkt in die periode alleen nog maar aan negatieve zaken. Zijn hele bestaan lijkt beheerst te worden door die somberheid. Een depressie is dus een langdurige aandoening.

 

Psychische symptomen:

* Droefheid

* Wanhoop

* Lage zelfwaarde

* Lusteloosheid

* Schuldgevoelens

* Negatief denken

* Suïcidegedachten.

 

Lichamelijke symptomen:

* Slaapproblemen

* Eetproblemen

* Verminderde seksuele drift

* Vermoeidheid

* Minder energie

* Onmogelijkheid om plezier te beleven.

Wat kan Shiatsu doen bij Depressie?

Shiatsu behandelingen worden aangewend voor behandeling voor depressie en aanverwante symptomen. Er ontstaat een afname van de ernst van de depressie. Binnen de 8 weken verbeteren de symptomen die gepaard gaan met een depressie aanzienlijk.

Shiatsu behandelingen zorgen ook voor de vermindering van het aantal migraine aanvallen. Sommige mensen hebben zowel depressie als migraine.

Ook kan Shiatsu de symptomen tijdens de zwangerschap verminderen. Voor sommige vrouwen is zwangerschap de oorzaak van hun depressie. Depressie tijdens de zwangerschap kan risico's met zich meebrengen voor zowel moeder als baby.

‌Sommige zwangere vrouwen maken zich misschien zorgen over het nemen van antidepressiva en zoeken alternatieve behandelingen voor hun depressie. Acupunctuur kan een effect hebben op depressie tijdens de zwangerschap.

Een andere reden waarom Shiatsu aangewezen is bij depressie is dat het met minder bijwerkingen gepaard gaat dan met antidepressiva.

Andere redenen? Een centraal doel van Shiatsu is het herstellen van de balans in het lichaam door de stroom van Qi, of vitale energie, te vergroten, en vermoeidheid en gebrek aan energie zijn veel voorkomende symptomen van depressie. Bovendien wordt Shiatsu veel gebruikt om pijn te verlichten, die op zichzelf depressie kan veroorzaken of door depressie kan worden veroorzaakt

Mensen met een depressie uiten vaak deze gevoelens [van pijn en gebrek aan energie], en acupunctuur heeft een unieke manier om met de energie en kanalen, of meridianen, in het lichaam te werken om de balans te herstellen.

Shiatsu is ook bedoeld om hormonale onevenwichtigheden te reguleren en de niveaus van feel-good hersenchemicaliën zoals dopamine en serotonine te verhogen.

Anker Depressie
bottom of page