top of page

HET ZESDE IS HET DERDE OOGCHAKRA:

AJNA: “Het geluid OM

 

ELEMENT

Het is NIET met enig element geassocieerd, omdat het buiten de fysieke elementen ligt.

Het wordt geassocieerd met het Allerhoogste element: alle elementen samen in hun puurste vorm. Het is het baken voor verlichting, waardoor je je kan afstemmen op de fysieke wereld en de wereld van spirituele energie.

Het is de zetel van de bewuste en onbewuste geest, oneindige kracht, intuïtie.

Het is de verbinding met je ziel.

 

Het wordt geassocieerd met je perceptie, psychische energie en intuïtie.

Het is het begin van een toegang tot de spirituele wereld en bevrijdt je van tijdsgebonden bewustzijn.

Het geeft je een verbinding met hogere zintuigen waardoor je op een andere manier kan kijken en waarnemen.

Het wordt ook geassocieerd met kennis en zelfvertrouwen over de wereld en over jezelf.

 

KENMERKEN

Het Voorhoofdchakra voorziet je van energie voor duidelijke en bondige gedachten, de gave van spirituele reflectie en innerlijke overwegingen. Het bevat de wortels voor psychologische volwassenheid en filosofische principes. Als het volledig geactiveerd is, stimuleert dit chakra hersenhelften.

De rechterhelft: bestuurt synthetisch denken en creatieve activiteit. De linkerhelft van de hersenen bestuurt het rationele, analytische denken.

Als ze samenwerken ontstaat er een harmonieuze visie op de realiteit, waarin gegronde, logische gedachten en intuïtieve en imaginaire ervaring verenigd zijn.

Het Voorhoofdchakra voorziet in de energie om het innerlijk beeld van jezelf en de wereld uit te breiden. Als je positief over jezelf en over anderen denkt, is je mentaal beeld veerkrachtig en kan het tegen een stootje.

Dit chakra draait helemaal om de geestelijke kracht om onze realiteit op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau te creëren.  In het domein van de geest verander je je leven, wend je je vitaliteit aan en verwezenlijk je je dromen. Het Voorhoofdchakra biedt je de energie om je geest wakker te schudden en je af te vragen of wat je geleerd hebt waar of niet waar is.

Om het Voorhoofdchakra te activeren moet je zelfbeperkende ideeën die je waarden omlaaghalen, onderzoeken.  Het spirituele doel van het chakra is om je de mogelijkheid te bieden wijsheid, inzicht, verbeelding, intuïtie en kennis te vergaren. Als je de waarheid van levenservaring onderscheidt, ontwikkel je dit chakra en versterk je je geest.

 

BESTUURT FYSIEK

Naast de energetische en spirituele functie van je derde oog, is er aan de biologische kant ook een klier met het derde oog chakra verbonden, namelijk de pijnappelklier.

De pijnappelklier of epifyse produceert hormonen en heeft ongeveer de grootte van een doperwt. Hij is zo belangrijk dat de Franse filosoof Descartes de pijnappelklier ‘de zetel van de ziel’ heeft genoemd.

De pijnappelklier is gevoelig voor impulsen die via het oog binnen komen. Deze belangrijke klier reageert dus op licht. Het doet dit onder andere door neurotransmitters om te zetten in het hormoon melatonine.

Melatonine is een hormoon wat erg belangrijk is voor je slaap-waak ritme. Het beïnvloedt dus je bioritme. De productie van melatonine is afhankelijk van de hoeveelheid licht die er binnen komt. Bij veel licht, wordt er minder melatonine geproduceerd waardoor je minder goed in de ‘slaap-modus’ komt. Dit ritme kan verstoord worden door kunstmatig licht van bijvoorbeeld smartphone, computers en televisie. Die kunnen ons slaap-waak ritme daarom dus ernstig verstoren.

ZINTUIG

Waarnemen/Inuitie

WANNEER EVENWICHTIG

Bewustzijn,

Intuïtie,

Dienstbaarheid,

Verbeelding,

Focus op het goede en

Begrip

 

WANNEER UIT BALANS

Je zal alleen gefocust zijn op de materiële wereld en je verbinding met de spirituele wereld negeren.

Je kan het grotere plaatje van je leven niet zien en je blijft je concentreren op de dagelijkse problemen.

Depressie en angst.

bottom of page