top of page

Shiatsu: Relaxatie- en Vitaliteitsmassage

Japanse definitie:

“Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers, ellenbogen en handpalmen, waarbij, zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op menselijke huid, om spanningen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren”.

Westerse definitie:

Shiatsu is hoofdzakelijk een techniek die ernaar streeft het lichaam in optimale conditie te houden.  Bij Shiatsu gaat men ervan uit dat gezondheid meer is dan het enkel uitblijven van ziektes, het is een algemeen welzijn op alle niveaus van de mens.  De periodieke behandelingen van Shiatsu zorgen ervoor dat het hele lichaam soepel en in evenwicht blijft.

Wat kan u van Shiatsu verwachten?

 

  • Diepe ontspanning – een moment alleen voor jezelf – ook bij kinderen

  • Evenwicht en energie

  • Verbetering van de weerstand

  • Meer vitaliteit

  • Gezondheidbevorderend: Shiatsu heeft een positieve invloed op alle belangrijke lichaamsstelsels

  • Goede bloed- en lymfecirculatie in het lichaam

  • Brengt evenwicht in spieren, bindweefsel, pezen,...

  • Brengt evenwicht in de structuur van het lichaam (botten, gewrichten, ligamenten)

  • Brengt emoties tot rust

Wat is Shiatsu niet?

Shiatsu is geen medische behandeling en vervangt deze ook niet!

 

Shiatsu stelt geen diagnoses en behandelt geen ziekten. Het brengt het lichaam door massagetherapie en drukpuntentherapie in evenwicht waardoor blokkades opgehoffen worden en het lichaam zichzelf weer kan regenereren en herstellen.

 

Indien u medische problemen heeft, dient u daarvoor een arts te raadplegen. 

Shiatsu: De Japanse stijl van drukpuntmassage (Shi = vinger, Atsu = druk)

Meest voorkomend:

Anker Lijst

MIGRAINE

Migraine is een bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd, die erger wordt bij de minste inspanning. Vaak gaat ze gepaard met misselijkheid, soms met braken. Fel licht en lawaai worden slecht verdragen. Sommige personen voelen tintelingen aan één lichaamskant. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar verdwijnt meestal binnen één dag. Sommige patiënten hebben slechts af en toe een migraine-aanval. Anderen hebben er regelmatig last van.

Het verloop van migraine telt 4 stadia (deze doen zich echter niet altijd voor bij alle migraine-patiënten) :

1) 2 tot 48 uren voor de hoofdpijn aanval:  vermoeidheid, geeuwen, humeur schommelingen en hevige eetlust.

2) Vlak vóór ( een halfuur tot een uur voor de hoofdpijn):

gezichtsstoornissen (sterretjes, flikkeringen, flitsen) of tintelingen aan één lichaamskant.

3) De aanval zelf: De matige tot ernstige, bonzende hoofdpijn gaat vaak samen met misselijkheid en soms met braken. Bij de minste inspanning verergert ze. Fel licht en lawaai worden slecht verdragen. Zij verplichten je ertoe om je terug te trekken in een rustige en donkere omgeving.

4) Na de aanval: je bent mogelijk moe of slechtgehumeurd. Je kan nog 1 tot 2 dagen last hebben van een verminderde eetlust, spierpijn of van een vage hoofdpijn.

Anker Migraine

FIBROMYALGIE

Fibromyalgie is een aandoening waarbij u last heeft van chronische pijn. U zult de pijn vooral voelen in uw spieren en bindweefsel.

 

Symptomen:

* Pijn : Pijn in uw rug, nek of schouders, of in uw borstbeen, aan de zijkant van uw heupen of aan de binnenkant van uw knie. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn.

* Krachtverlies van uw spieren : Daardoor kunt u meer moeite hebben met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan.

* Stijfheid: Ochtendstijfheid in uw hele lichaam. Stijfheid nadat u lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan.

* Slaapproblemen: Niet goed inslapen door te liggen piekeren. Of wel slapen maar dikwijls wakker worden door de pijn.

* Stemmingsklachten door de pijn en de vermoeidheid. U kunt bijvoorbeeld angstig worden of depressief. U kunt ook last krijgen van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite hebben om beslissingen te nemen.

* Een zwaar gevoel in armen of benen

Anker Fibromyalgie

MULTIPLE SCLEROSE (MS)

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij meerdere litteken haarden in de hersenen en in het ruggenmerg zitten met als gevolg van herhaalde en langdurige ontstekingen.

Multiple sclerose wordt gekenmerkt door een variëteit aan symptomen, omdat de ontstekingen in het zenuwstelsel op verschillende plaatsen kunnen plaatsvinden.

 

Symptomen:

* Oogklachten(bv. wazig zicht in een of beide ogen, oogbewegingsbeperkingen, dubbel zien)

* Krachtverlies in de ledematen

* Spierspasmen van één of meer ledematen

* Evenwichts- en coördinatiemoeilijkheden

* Gevoelsstoornissen zoals tintelingen, branderigheid of verminderde gevoeligheid

* Blaas- en darmproblemen

* Impotentie

* Duizeligheid en misselijkheid

* Spraakstoornissen (door verlamming van de stembanden)

* Slikstoornissen

* Problemen met concentratie, geheugen, informatie verwerken

* Vermoeidheid

* Algemene pijn

Anker MS

STRESS

 

Stress ervaart men wanneer er een onevenwicht is tussen draagkracht en draaglast.

Onder draaglast verstaan we alles wat het iemand op dit moment in zijn of haar leven moeilijk maakt (bv. een conflict op het werk, chronisch zieke partner, niet assertief kunnen reageren in bepaalde situaties,…).

Onder draagkracht verstaan we alles wat iemand de nodige energie geeft in zijn of haar leven (bv. goede relatie met je kinderen, fijne hobby’s, goed gevoel voor humor,…).

 

Er zijn twee redenen die ervoor kunnen zorgen dat er geen evenwicht is:

 

Situatie waarin de draagkracht te klein wordt in verhouding met de draaglast.

Heel veel mensen staan bijvoorbeeld onder zware druk. Ze proberen te voldoen aan heel wat eisen: zowel privé, maatschappelijk als professioneel. Doordat ze zo hard proberen te voldoen aan die eisen, hebben ze weinig of geen controle meer over hun leven en over wat ze nu eigenlijk zelf graag zouden willen. Tijd om te ontspannen of te genieten hebben ze niet meer. Vaak leidt die constante druk tot een ongezonde leefstijl (weinig slaap, weinig beweging, weinig gezonde voeding, weinig sociaal contact,…). Deze ongezonde leefstijl zorgt voor bijkomende klachten. Iemand kan ook stress ervaren wanneer hij geconfronteerd wordt met een emotionele gebeurtenis (bijvoorbeeld: ontslag, financieel probleem, afwijzing, langdurig zieke partner,…). Dat zorgt er ook voor dat de draaglast te groot wordt in vergelijking met de draagkracht.

 

De draagkracht kan ook te groot worden in verhouding met de draaglast.

Wanneer iemand bijvoorbeeld vindt dat zijn leven niet verloopt zoals hij het wenst: hij heeft bijvoorbeeld geen uitdagende job, hij leidt een te eentonig leven,… dan kan het gebeuren dat deze persoon stress heeft. Hij heeft veel kracht, maar hij kan er te weinig mee doen.

Anker Stress

BURN-OUT

 

Burn-out is in de meeste gevallen het eindstadium van een jarenlange overbelasting op het werk. Vaak gaat het bij burn-out om mensen die jarenlang hun hart en ziel in hun werk hebben gelegd en uiteindelijk tot de conclusie zijn gekomen dat ze er te weinig voor terug krijgen. Ze hebben het gevoel niet beloond te worden voor al de gedane inspanningen. Door die conclusie en door dat gevoel zakt hun motivatie om nog te werken volledig weg. Men is opgebrand, uitgeblust, uitgeput en, leeg. Een burn-out door het werk wil niet zeggen dat iemand het werk niet goed doet of dat die persoon onbekwaam is. Dikwijls zijn de mensen met een burn-out juist zeer goede werkkrachten. Vaak gaat het om plichtsbewuste mensen die altijd zeer gemotiveerd en gedreven waren en voor zichzelf en de anderen de lat altijd zeer hoog hebben gelegd.

 

Symptomen:

* Emotioneel en lichamelijk uitgeput

* Afnemend engagement en motivatie

* Cynisch en/of afstandelijk

* Niet meer gemotiveerd of geëngageerd

* Nemen afstand van het werk of van hun klanten, patiënten, cliënten, enz.

* Hebben het gevoel dat ze professioneel falen.

* Hebben minstens twee lichamelijke klachten : vermoeidheid, spierpijn, nekpijn, rugpijn

Anker Burn-Out

DEPRESSIE

 

Een depressie is de ziel die ziek is. Wanneer iemand zegt dat hij een periode van verschillende weken en/of maanden nergens nog zin in heeft en dat de treurige gevoelens en het gevoel van leegheid blijven duren, dan lijdt deze persoon waarschijnlijk aan een depressie. Niets interesseert hem nog. Hij denkt in die periode alleen nog maar aan negatieve zaken. Zijn hele bestaan lijkt beheerst te worden door die somberheid. Een depressie is dus een langdurige aandoening.

 

Psychische symptomen:

* Droefheid

* Wanhoop

* Lage zelfwaarde

* Lusteloosheid

* Schuldgevoelens

* Negatief denken

* Suïcidegedachten.

 

Lichamelijke symptomen:

* Slaapproblemen

* Eetproblemen

* Verminderde seksuele drift

* Vermoeidheid

* Minder energie

* Onmogelijkheid om plezier te beleven.

Anker Depressie
bottom of page