top of page

Shiatsu: Relaxatie- en Vitaliteitsmassage

Japanse shiatsu

Chinees / Japanse definitie:

De Chinese traditie, die ruim 4000 jaar teruggaat, ziet energie als het hogere principe. Alles is energie. Stoffelijke verschijnselen worden gezien als een manifestatie van energie.
Ziekten komen niet zomaar uit de lucht vallen: alles heeft een oorzaak, een begin. Ook al zien we de verbanden niet altijd, dat wil niet zeggen dat deze niet bestaan.

De energie in ons lichaam (in het Chinees chi, Japans ki) stroomt door verschillende energiebanen (meridianen). Ziekte ontstaat als de energie niet meer vrij kan stromen. Er wordt in de Oosterse visie geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, zoals dat in het Westen het geval is.


Een verstoring in het stromen van de energie door de meridianen kan dus consequenties hebben voor het lichamelijk, psychisch, emotioneel en mentaal functioneren.

“Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij, zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de huid, om deze verstoringen, spanningen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren”.

westerse shiatsu

Westerse definitie:

Shiatsu is hoofdzakelijk een techniek die ernaar streeft het lichaam in optimale conditie te houden.  Bij Shiatsu gaat men ervan uit dat gezondheid meer is dan het enkel uitblijven van ziektes, het is een algemeen welzijn op alle niveaus van de mens. 

 

De periodieke behandelingen van Shiatsu zorgen ervoor dat het hele lichaam soepel en in evenwicht blijft.

Wikipedia shiatsu

Wikipedia definitie:

Shiatsu is een manier van lichaamstherapie of lichaamsbehandeling die onder andere is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi. Beiden ontwikkelden hun kennis door "trial-and-error".

 

Shiatsu is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie, maar niet op de westerse vormen van therapie.

 

De Europese Shiatsu federatie (ESF) gaf in het begin van deze eeuw de opdracht aan de 'School of Healthcare, University of Leeds' om Shiatsu wetenschappelijk te onderzoeken naar:

Ten eerste: Is shiatsu veilig?
Ten tweede: Werkt Shiatsu effectief?
Ten derde: Is dit voordeliger voor de ziekteverzekering?

In het 'Final Report ' van December 2007 onderschreven door Prof. Andrew F Long werden deze drie vragen met 'Ja' beantwoord. Het rapport bevat 263 pagina's en kan ingezien worden in België bij de Belgische Shiatsu Federatie afgekort BSF. Shiatsu is momenteel nog niet geregulariseerd in België dus ook niet terugbetaald.

De manier van manipuleren van Tokujiro Namikoshi of die van Toru Namikoshi kreeg een breder draagvlak laat in de jaren 50.
In Japan is de opleiding tot klassieke Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid.

bottom of page