top of page

HET VIJFDE IS HET KEELCHAKRA:

VISHUDDHA: “Het geluid HAM”

 

ELEMENT

Het is verbonden met het element ETER/RUIMTE: het staat je toe om je stem te beschermen in de wereld. Het is gericht op je persoonlijke stem en je vermogen tot zelfexpressie. Het geeft de energie om te communiceren en je ideeën en je waarheid op een meelevende manier in de wereld te projecteren en je waarheid met overtuiging te leven.

Het stelt je in staat je creativiteit op een authentieke manier uit te drukken en in de wereld te projecteren.

 

KENMERKEN

Het Keelchakra is de toegangspoort tot hogere spirituele domeinen en wordt in de esoterische leer “de mond van God” genoemd. De naam verwijst naar de nek, dicht bij de medulla oblongata waar hogere spirituele energie in het lichaam wordt gekanaliseerd. Dat gebeurt als de geest vrij en open is. Op die plek fluisteren engelen in ons oor en geeft spirituele inspiratie in ons leven, betekenis en samenhang.

Het Keelchakra is een omhulsel voor subtiele energie en zijn integriteit kan door verwondingen en emotioneel en lichamelijk misbruik beschadigd raken. Het Keelchakra sluit bij verdriet en niet geuite gevoelens zoals angst en woede. Het komt ingeval als je oneerlijk of kwaadaardig bent.

Het chakra raakt beschadigd door alle vormen van drugsmisbruik die via de keel binnenkomen. Alcohol, roken, recreatieve en allopathische drugs en overmatig eten gaan allemaal via de nauwe keelopening naar binnen. Ze verstoren de energiestroom van de lagere chakra’s naar de Voorhoofd- en Kroonchakra’s ernstig.

Verslaving verzwakt de wil waardoor je je vitaliteit niet meer goed kan beschermen. Ze verstomt je gevoelens, verwart je geest en maakt hem stuurloos. Je kan je hoogste waarheden niet meer uitdrukken als dat het hardste nodig is. Je bent niet meer integer als je je individualiteit niet meer eert.

Om een sterk en levensvatbaar gevoel van eigenheid te behouden, is het essentieel om je waarheid zo goed mogelijk uit te drukken, zelfs al loop je het risico om anders dan anderen te zijn of afzijdig te komen staan. Ware volwassenheid is leren te menen wat je zegt.

 

BESTUURT FYSIEK

Bij een geblokkeerde Keelchakra kan er sprake zijn van evidente klachten zoals keelpijn, stemproblemen en nekproblemen. De Keelchakra bevindt zich echter waar ook de schildklier ligt. Ze is dus nauw verbonden met de stofwisseling en de hormonen. Concreet kan dit leiden tot gewichtstoename of ontzettende vermoeidheid. Dit zijn zaken die we misschien niet meteen associëren met de keel, maar de schildklier heeft invloed op enorm veel processen. Als deze te traag werkt, kan er zelfs sprake zijn van haaruitval of een verstoorde menstruatiecyclus

 

ZINTUIG

Gehoor

WANNEER EVENWICHTIG

Je zal er vertrouwen in hebben om je innerlijke waarheid en wijsheid te delen, waardoor de levens van de mensen om je heen verlicht en verrijkt worden.

Je zal je extravert voelen en in staat zijn om verbinding te maken met anderen.

Je zal een gevoel van doel en validatie voelen op het door jouw gekozen pad

 

WANNEER UIT BALANS

Als je niet in balans bent krijg je problemen met je communicatie, problemen met zelfexpressie. Gebrek aan vertrouwen, onvermogen om gevoelens te uiten, gebrek aan verzorging

bottom of page