top of page

Wat is Shiatsu (niet)?

Shiatsu: De Japanse stijl van drukpuntmassage (Shi = vinger, Atsu = druk)

De ontwikkeling van Shiatsu

 

Namikoshi's zoon Toru studeerde chiropraxie in de VS. Hij verwierf kennis over de ruggengraat en de viscera (de interne organen in de buik- en borstholte) en breidde zo de kennis van de klassieke Shiatsu van zijn vader uit.

Namikoshi was niet op de hoogte van de Chinese geneeskunst.

Latere beoefenaars van Shiatsu, zoals Shizuto Masunaga (een student van Namikoshi), begonnen overeenkomsten te ontdekken met de Chinese geneeskunst daar waar het betreft de locaties waar op het lichaam druk wordt uitgeoefend. Deze komen overeen met de punten die in de Chinese geneeskunst als punten op meridianen bekendstaan (acupunctuurpunten).

 

Echter, in tegenstelling tot de uit de Chinese geneeskunst bekende methoden acupunctuur en acupressuur waarbij specifieke, gedefinieerde punten op de meridianen gestimuleerd worden voor het behandelen van een aandoening, wordt bij Shiatsu op álle punten, die met een meridiaan overeenkomen, druk uitgeoefend.

De Shiatsuvorm ontwikkeld door Masunaga is bekender in Europa dan in Japan.

 

Er zijn twee stromingen in de Shiatsu. Eén stroming - ook wel Zen shiatsu - is meer gebaseerd op traditionele Chinese geneeskunde "(TCM)".
De andere stroming - Namikoshi stijl - is meer gericht op incorporatie van Westerse anatomische en pathologische theorie.

 

Shiatsu wordt gereguleerd door verenigingen van Shiatsu therapeuten. Shiatsu ontwikkelt zich nog steeds, m.n. in Europa en Amerika.

De stijlen

 

Er zijn verschillende stijlen binnen Shiatsu. Zo zijn er veel leraren die hun eigen specialisatie ontwikkelden en die na verloop van tijd uitgroeiden tot een specifieke stijl binnen Shiatsu.

De stijl van Namikoshi is een zeer specifieke stijl vooral gericht op fysieke symptomen en het corrigeren van fysieke onbalans.

 

Een meer algemene en bekende stijl is wat men noemt de klassieke Shiatsu. Hierbij wordt vooral gewerkt met de klassieke meridianen die men ook bij acupunctuur gebruikt.

 

Een andere belangrijke strekking binnen Shiatsu is de Zen-Shiatsu stijl van Masunaga-sensei. Massunaga combineerde technieken uit de traditionele Japanse massage met de Traditionele Chinese Geneeswijze en westerse kennis over psychologie.
Uit zijn eigen ervaringen en studies breidde hij de klassieke meridianen verder uit.

Hij legde ook veel nadruk op de ontwikkeling van de beoefenaar zelf om meer in zijn kern te komen en anderen aan te raken vanuit het eigen centrum. De kern van de mens is zijn diepste ervaringsniveau en is existentieel van aard. Dit is het ervaringsniveau van het hart.

Het centrum van de mens wordt in Japan Hara genoemd. Het is het gevoelscentrum van de mens dat in staat is zowel impulsen van buitenaf als ook signalen van het hart waar te nemen.

Hiermee worden niet de bedachte emoties bedoeld die zich als reacties op impulsen voordoen. Hara is tevens het centrum voor gewaarzijn van lichaamssensaties.

Aanwezig zijn in Hara betekent bewust zijn van lichaamssensaties en aanwezig zijn in het Nu. Vanuit Hara werken betekent het hele lichaam als eenheid ervaren en gebruiken.

 

In sommige stijlen werkt men ook meer met de wondermeridianen (dit zijn extra meridianen). Onder andere Kawada sensei ontwikkelde dit systeem.

Zen-shiatsu (Msunaga)

 

Zen-Shiatsu is een oosterse therapie die onder andere werkt met het systeem van energiebanen, de meridianen. De kracht van Zen en daardoor de massage komt uit de geest die in zichzelf rust.
De rust ontstaat uit stilte en in de stilte ervaart men de ruimte. Zichzelf in de rust ervaren geeft de mogelijkheid om op weg te gaan en de eigen gewoonte patronen te erkennen en vervolgens los te laten.
Het is een begeleiding om mensen bij het gevoelscentrum te brengen, om vanuit de eigen wil te kunnen leven.

 

Dit proces ontvouwt zich vanuit het vermogen om te kunnen waarnemen. Waarnemen is luisteren, luisteren vanuit het gevoel, het Hara in Japans.
Het Hara kan beschouwd worden als een energetische klankschaal die in de buik net onder de navel zit. Wordt men door een impuls geraakt komt deze klankschaal door trillingen in beweging. Het waarnemen ervan is oefenen en om steeds zuiverder te kunnen waarnemen is er een begeleider nodig die ervoor zorgt dat de aandacht naar de buik kan dalen en minder in het hoofd zit.

 

Dit proces brengt de balans van lichaam, geest en ziel in harmonie en spreekt het zelfgenezende vermogen van de mens aan. Het is een uitnodiging om dieper te dalen in het lichaam en de stilte en rust van het centrum te ervaren en de vreugde van het kern.

Wat is Shiatsu niet?

 

De werkzaamheid van Shiatsu-therapie is niet wetenschappelijk bewezen.

 

Shiatsu is geen medische behandeling en vervangt deze ook niet!

 

Shiatsu stelt geen diagnoses. 

 

Indien je medische problemen hebt, dien je daarvoor een arts te raadplegen.

Wat kan je wel verwachten van Shiatsu?

 

-    Het ontgift heel het lichaam

-    Shiatsu heeft een positieve invloed op de 11 orgaanstelsels:
          Het skelet,

          Het spierstelsel

          Het ademhalingsstelsel (je ademhalingswegen en je longen)

          Het hart en vaatstelsel,
          Het verteringsstelsel (de slokdarm, maag en darmen),
          Het zenuwstelsel (de hersenen, ruggenmerg en zenuwen),
          Het voortplantingsstelsel (een baarmoeder, eierstokken en zaadballen)

          Het urinestelsel (de nieren, urinewegen en blaas),
          Het hormoonstelsel (met o.a. de schildklier, hypofyse, etc.),
          Het lymfestelsel en de huid.

-    Goede bloed- en lymfecirculatie in het lichaam.

-    Brengt evenwicht in spieren, bindweefsel, pezen,...

-    Brengt evenwicht in de structuur van het lichaam (botten, gewrichten, ligamenten).

-    Verbetering van het immuunsysteem

-    Meer vitaliteit, energie in heel het lichaam.

-    Diepe ontspanning – een moment alleen voor jezelf.

-    Brengt emoties tot rust.

-    Het brengt heel het lichaam in evenwicht waardoor blokkades opgehoffen worden en het lichaam zichzelf weer kan                 regenereren en herstellen.

Hoe ga ik al Shiatsu therapeute tewerk?

Als shiatsu therapeute heb ik tot doel om u te helpen uw lichaam te ontgiften en het immuunsysteem te versterken. 

 

Ook uw geest wordt opnieuw in evenwicht, in harmonie gebracht en dat enkel en alleen maar door de helende kracht van de drukpuntmassage op de verschillende meridianen en hun knooppunten.

 

Dit heeft als resultaat dat het lichaam kan helen en de geest zich kan ontplooien. Het is het begin van de metamorfose.

 

De energie in het lichaam stroomt door verschillende meridianen.

Een aantal meridianen is verbonden met de organen en ze zijn hier ook naar vernoemd.

De meridianen zijn energiebanen en tellen een hele reeks knooppunten. Ieder punt op iedere meridiaan is verbonden met één of meerdere organen. Deze organen worden door een ziekte verzwakt, of andersom, een verzwakt orgaan kan dit knooppunt verstoppen en de energiestroom van die meridian verstoren.

Door zachte, aangename en trage drukmassage werk ik op de verschillende knooppunten die op verschillende meridianen verspreid liggen.

 

Deze meridianen lopen over heel het lichaam, ook op het hoofd en het gezicht. En zo krijg je al eerst een behandeling op de rug, op het hoofd en het gezicht, de buik, de handen, de armen, de benen en uiteindelijk de voeten.

 

Zoals je ziet komt heel het lichaam aan de beurt, en geloof me gerust, deze behandeling is niet alleen zeer effectief maar is ook nog zalig!

Deze deugdzame en effectieve behandeling duurt ongeveer 60, 90 tot 120 minuten.

bottom of page